Exkurze -> 24.11.2016

Pražská strojírna a.s.

Dopoledne 24.11.2016 se uskutečnila exkurze (nejen) pro studenty předmětu Městská kolejová doprava do výrobny Pražské strojírny a.s. ve Vinoři.

Pražská strojírna a.s. se zabývá především výrobou tramvajových výměn, kolejových konstrukcí, ale také například soustružením tramvajových kol.

V rámci exkurze se studenti nejprve krátce seznámili s historií firmy a pak viděli celý výrobní závod a mnoho výrobků v různém stádiu rozpracování - například dokončené dilatační kolejnice (foto 1) před expedicí k zahraničnímu zákazníkovi, konstrukci křížení tramvajové a železniční trati rovněž určenou pro export (foto 2) nebo různé možné konstrukce tramvajových výměn (foto 3 a 4).

Další hotové výrobky byly prezentovány na venkovním prostranství v blízkosti tramvajového vozu upraveného na prezentační místnost (foto 5 a 6). Zde byl k vidění kromě odvodňovacích prvků také systém přestavování výhybek i s možností vyzkoušení, který si většina studentů ráda vyzkoušela (foto 7). Třešničkou na dortu a závěrečným milým zpestřením exkurze byla možnost prohlídky kabiny řidiče, ve které byla možnost si zazvonit, zavřít dveře či rozsvítit světla. A ti nejodvážnější se nakonec vydali i na prohlídku střechy tramvaje (foto 8).

Za umožnění exkurze a prohlídky děkujeme Ing. Pavlíčkovi z firmy Pražská strojírna a.s. za odborné komentáře a provedení po výrobním závodu.

obr1 obr2 obr3 obr4
obr5 obr6 obr7 obr8